Marokański baghrir (Fot. Evan Bench)

Baghrir – arabskie naleśniki z tysiącem dziurek

Baghrir to drożdżowe naleśniki z Maroka, charakteryzujące się mnóstwem małych dziurek na powierzchni. Nazywane też naleśnikami z tysiącem dziurek. Absorbują syrop z kwiatów pomarańczy jak gąbka, przez co są słodziutkie i pyszne! Ja szczególnie uwielbiam polane miodem lub syropem klonowym.

Potrzebujesz: 300 g semoliny, 150 g mąki, łyżkę z czubem drożdży istant, łyżeczkę soli, 13 g proszku do pieczenia i 1200 ml ciepłej wody.

Teraz do dzieła: Łączymy najpierw wszystkie składniki suche, potem mokre i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 15-20 minut w zupełności wystarczy. Baghrir tradycyjnie piecze się na grubej i płaskiej patelni ale najlepiej według mnie najlepiej sprawdza się patelnia do smażenia bez tłuszczu. Pieczemy cienkie placki (na brązowo i tylko z jednej strony – kiedy znikną ślady surowego ciasta na wierzchu, to znaczy że nasz wypiek jest już gotowy).

Gdybyście chcieli spróbować baghrir z syropem z kwiatów pomarańczy, nic prostszego – 4 łyżki wody z kwiatów pomarańczy, cukier i woda. Całość wymieszać i syrop gotowy.

Nie zapomnijcie o magicznej formule na początku smażenia – Bismillah

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *