Batbout. Marokańska pita z patelni

Marokański batbout, nazywany także mkhamer, toghrift albo matlou (w zależności od regionu), to właściwie taki chlebek pita, tyle że bez pieczenia w piekarniku. Wystarczy sucha patelnia. To naprawdę banalnie proste!
Potrzebujesz:
- 250 g semoliny,
- 250 g mąki,
- łyżeczkę soli,
- łyżeczkę cukru,
- 10 g suchych drożdży,
- 300 ml wody
Suche składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Na koniec dodaj wodę i zagnieć na jednolitą masę. Rozwałkuj na cienki placek, podsypując mąką, żeby nie przywierał do blatu. Szklanką powycienaj krążki. Na jeden krążek nakładamy łyżką farsz, a drugim krążkiem przykrywamy i zlepiamy boki.
Batbout możemy stosować jako zamiennik pieczywa albo podawać z dowolnym farszem. Przykładowy farsz to: tuńczyk z puszki w sosie własnym, kukurydza z puszki, tarty ser żółty, zielone oliwki i odrobina majonezu). Możesz farsz pominąć.
Gotowe batbouty przykryj czystą ściereczką i zostaw na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie usmaż NA SUCHEJ PATELNI i gotowe. Smacznego 🙂
