Lahmacun czyli „turecka pizza”


Lahmacun, turecka pizza, przepis (Fot. en.wikipedia.org)

Lahmacun (wym. lahmadżun) to tradycyjna turecka potrawa, nazywana także pizzą turecką. Składa się z bardzo cienkiego ciasta oraz mięsnego nadzienia. Potrawę skrapia się przed podaniem sokiem z cytryny. Jest jednym z dań lokalnego fast foodu, konsumowanym przeważnie na ulicach. Lahmacun znane jest także w Armenii pod nazwą lahmajoun. Lahmacun jest niekiedy jednym z elementów tureckich meze, czyli przystawek.

Mimo że istnieje mnogość technik przyrządzania i dobierania składników do lahmacun, w Turcji szczególnie popularne są dwa rodzaje tego dania, nazwane od miejscowości, w których występują – Gaziantep i Urfa. Zasadniczą różnicą między oboma typami jest użycie czosnku i cebuli zmiksowanych z mielonym mięsem, jako okrasy (czosnek występuje w odmianie Gaziantep, nazywanej też Antep, a cebula w odmianie Urfa). Lahmacun przeważnie wypiekane są w kamiennych piecach, toteż trudno uzyskać w domu efekt zbliżony do tego, jaki uzyskuje się w tureckich restauracjach.

Przepis na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • łyżeczka drożdży instant
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 3/4 szklanki ciepłej wody

Z  mąki uformować kopiec, w środku zrobić dołek, wsypać sól i cukier, wlać oliwę. Stopniowo dodawać wodę. Wyrabiać ciasto aż do utrzymania gładkiej konsystencji. Uformować w kulę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Po upływie pół godziny ciasto oprószyć mąką, podzielić na 4 części i rozwałkować na placki.

Przepis na nadzienie:

  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 lub 2 ząbki czosnku,
  • puszka pomidorów w kawałkach,
  • zielona papryka,
  • pół natki pietruszki,
  • sól, pieprz, kumin, chili

Cebulę i czosnek posiekać, dodać rozdrobnioną pietruszkę, pomidory i paprykę. Wszystkie składniki wymieszać  z mięsem mielonym. Posolić i popieprzyć do smaku. Nadzienie wyrobić na gładko i rozłożyć równomiernie cienką warstwą na placku ciasta.

Piec w podgrzanym uprzednio piekarniku w 200 stopniach przez około 10 minut.

Na gotowe  lahmacun wyciskamy sok z cytryny i kładziemy listki pietruszki. Możemy zwinąć w rulon (jak kebaba) lub jeść jak pizzę.

Smacznego!

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *