Lahmacun czyli „turecka pizza”

Lahmacun (wym. lahmadżun) to tradycyjna turecka potrawa, nazywana także pizzą turecką. Składa się z bardzo cienkiego ciasta oraz mięsnego nadzienia. Potrawę skrapia się przed podaniem sokiem z cytryny. Jest jednym z dań lokalnego fast foodu, konsumowanym przeważnie na ulicach. Lahmacun znane jest także w Armenii pod nazwą lahmajoun. Lahmacun jest niekiedy jednym z elementów tureckich meze, czyli przystawek.
Mimo że istnieje mnogość technik przyrządzania i dobierania składników do lahmacun, w Turcji szczególnie popularne są dwa rodzaje tego dania, nazwane od miejscowości, w których występują – Gaziantep i Urfa. Zasadniczą różnicą między oboma typami jest użycie czosnku i cebuli zmiksowanych z mielonym mięsem, jako okrasy (czosnek występuje w odmianie Gaziantep, nazywanej też Antep, a cebula w odmianie Urfa). Lahmacun przeważnie wypiekane są w kamiennych piecach, toteż trudno uzyskać w domu efekt zbliżony do tego, jaki uzyskuje się w tureckich restauracjach.
Przepis na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki,
- łyżeczka drożdży instant
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki cukru,
- łyżeczka soli,
- 3/4 szklanki ciepłej wody
Z mąki uformować kopiec, w środku zrobić dołek, wsypać sól i cukier, wlać oliwę. Stopniowo dodawać wodę. Wyrabiać ciasto aż do utrzymania gładkiej konsystencji. Uformować w kulę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Po upływie pół godziny ciasto oprószyć mąką, podzielić na 4 części i rozwałkować na placki.
Przepis na nadzienie:
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- 1 duża cebula,
- 1 lub 2 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów w kawałkach,
- zielona papryka,
- pół natki pietruszki,
- sól, pieprz, kumin, chili
Cebulę i czosnek posiekać, dodać rozdrobnioną pietruszkę, pomidory i paprykę. Wszystkie składniki wymieszać z mięsem mielonym. Posolić i popieprzyć do smaku. Nadzienie wyrobić na gładko i rozłożyć równomiernie cienką warstwą na placku ciasta.
Piec w podgrzanym uprzednio piekarniku w 200 stopniach przez około 10 minut.
Na gotowe lahmacun wyciskamy sok z cytryny i kładziemy listki pietruszki. Możemy zwinąć w rulon (jak kebaba) lub jeść jak pizzę.
Smacznego!
Tagi: gotowanie, kuchnia turecka, przepisy kulinarne, Turcja