Labneh, serek libański, kuchnia libańska (Fot. Pixabay)

Libański labneh. Najłatwiejszy „twarożek” na świecie

Labneh – libański „serek” otrzymywany po odcedzeniu jogurtu greckiego z serwatki jest łatwy do przygotowania w domu, a do jego przyrządzenia nie trzeba mieć żadnych umiejętności kulinarnych.

Z jogurtu naturalnego odcedzanego przez 6-12 godzin otrzymasz gęsty jogurt typu greckiego. A po odcedzaniu jogurtu greckiego przez 12-24 godziny otrzymasz labneh – delikatny, kremowy serek do smarowania pieczywa. Możesz użyć również gotowe jogurty greckie ze sklepu. Przełóż je do miski, dodaj sól oraz opcjonalnie inne ulubione przyprawy i zioła, i wymieszaj. Na sitko połóż podwójnie złożoną pieluchę tetrową, wyłóż na nią masę, ściśnij i zawiąż ciasno na końcu gumką recepturką. Sito postaw na misce, w której będzie zbierała się serwatka i wstaw do lodówki. Co kilka godzin możesz ścisnąć gumkę bardziej. Po 12-24 godzinach odcedzania otrzymasz kremowy serek do smarowania pieczywa, a po 3 dniach – miękki serek, do krojenia i lepienia kulek do zamarynowania w oliwie z przyprawami i czosnkiem. Możesz odcedzać labneh nawet i 5 dni, jeśli masz takie życzenie.

 

Labneh, serek libański, kuchnia libańska (Fot. Marta El Marakchi © All rights reserved)
Mój labneh (Fot. Marta El Marakchi © All rights reserved)

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *