jaggery, lakier do paznokci, przepis, kosmetyki naturalne, diy, pielęgnacja paznokci, azjatycki, jak kobiety z różnych stron świata dbają o urodę

jaggery, lakier do paznokci, przepis, kosmetyki naturalne, diy, pielęgnacja paznokci, azjatycki, jak kobiety z różnych stron świata dbają o urodę

Permanentny lakier do paznokci z jaggery goor. Azjatycki DIY

Lakier do paznokci permanentny… to oznacza, że trzeba będzie poczekać aż paznokcie odrosną, żeby pozbyć się koloru. Ale za to nie odpryskujący, nie odpadający, trwały i odporny na wszelkie zadrapania. Do tego zdrowy, naturalny i całkowicie eko.

Główne składniki naszego lakieru do paznokci to jaggery goor i mąka maida. Ponieważ brzmią raczej obco i egzotycznie, to trochę sobie o nich najpierw opowiemy.

Jaggery goor pochodzi z Indii (70 proc. jego światowej produkcji), ale jest też wytwarzany w Meksyku, Pakistanie i na Sri Lance. W każdym z tych krajów nazywa się inaczej (najczęściej jako Jaggery albo Gur). To nierafinowany, zdrowy cukier o winno-słodkim smaku i aromacie. Doskonały zamiennik cukru białego dla dzieci. Powstaje on w procesie odparowania soku trzciny cukrowej lub z syropu, który wypływa po nacięciu kwiatów drzew palmowych, kokosowych lub daktylowych. Jest nierafinowany – a to oznacza, że znajdujące się w nim właściwości odżywcze nie zostały wyeliminowane w procesie oczyszczania. Dlatego jest on bogatym źródłem witamin A, B1, B6, C i D oraz soli mineralnych (5 razy więcej niż cukier brązowy i 50 razy więcej niż cukier biały). Bogaty również w wapń, żelazo, fosfor, magnez i potas. Dzięki obfitości melasy, która w czasie produkcji tradycyjnego cukru jest usuwana, jaggery może występować pod dwoma postaciami: miękką (do smarowania pieczywa) lub kruchą (jako słodzik do herbaty, kawy, ciast i deserów). W Polsce można go kupić głównie w sklepach z orientalną żywnością (od 25 zł za kg).

Mąka maida jest to natomiast drobno zmielona mąka pszenna, powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej, ale także w kuchni Azji Środkowej i Azji Południowo-Wschodniej do wyrobu indyjskich ciast i chlebów paratha czy naan. Przypomina trochę czystą skrobię.

********

Teraz, kiedy już wiemy, co jest czym, możemy przystąpić do pracy. Produkcja lakieru nie powinna nam zająć więcej niż kwadrans. Sam lakier występuje w różnych wariacjach – z mieloną kawą, z dodatkiem henny czy nawet z goździkami.

Potrzebujesz:

  • średniej wielkości bryłkę jaggery goor
  • łyżkę mąki maida / kukurydzianej / pszennej
  • 1-2 łyżki mielonej kawy / goździków / proszku henny
  • pustą puszkę aluminiową
  • żaroodporną lub stalową miseczkę
  • zamrożoną wodę / kostki lodu

Jaggery goor rozdrobnij w moździerzu na proszek i przesyp do puszki aluminiowej. Uformuj łyżką puste miejsce na środku puszki (tak by jaggery tworzyło wałeczek po brzegach z wgłębieniem w środku) i do niego nasyp zmieloną kawę lub lub goździki. Do puszki wstaw żaroodporną miseczkę. Na wierzch puszki połóż przykrywkę odwróconą do góry dnem, a na niej ustaw naczynie z wodą i kostkami lodu. Ewentualnie możesz ustawić naczynie z wodą bezpośrednio na puszcze (tak jak na pierwszym wideo). Zacznij podgrzewać puszkę na ogniu. W efekcie końcowym żaroodporna miseczka wewnątrz puszki powinna wypełnić się brunatną substancją, która po wymieszaniu z mąka maida (jeśli dodałaś kawę) lub z henną (jeśli dodałaś goździki) posłuży ci do barwienia paznokci. Możesz nakładać ją pędzelkiem lub palcem.

Obejrzyj poniższe wideo, aby mieć pewność, że wszystko zrobiłaś jak trzeba. Pierwszy film przedstawia wariant z dodatkiem kawy i mąki maida.

Drugi – z dodatkiem goździków i henny.

Trzeci – z dodatkiem samej henny.

Fascynują Cię rytuały piękna z różnych stron świata? Chcesz wiedzieć, jak dbają o urodę kobiety w innych krajach? Jak Indianki powiększały sobie biusty i depilowały nogi? Czym Aborygenki walczyły z cellulitem, rozstępami i zmarszczkami? Czy meksykański masaż kaktusem boli? Kup naszą „Wielką Księgę Kosmetyków Naturalnych„.

Wielka Księga Kosmetyków Naturalnych. Rytuały piękna i sekretne receptury z różnych stron świata, Marta Marakchi, książka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *