Muchomor czerwieniejący (Fot. www.wikipedia.org)

Potrawy z muchomorów. Tylko dla zuchwałych ;)

Muchomory czerwieniejące (nie czerwone!) to grzyby jadalne po dostatecznym wygotowaniu. W Polsce mniej popularne, a Słowacy i Czesi tymi muchomorami się zajadają.

Tort z muchomora czerwonego

  • trzy dojrzałe, barwne kapelusze muchomora
  • 2 i pół szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • kostka masła
  • cytryna
  • dwie łyżki rumu

Kapelusze skropić rumem. Utrzeć żółtka z dwiema szklankami cukru pudru i masłem. Dodać drobno posiekaną skórkę z cytryny. Przekładać kapelusze masą. Czerwony kropkowany wierzch tortu oblać lukrem zrobionym z reszty cukru pudru i soku cytrynowego. Jeść powoli. Czekać.

Muchomor wiosenny w śmietanie

  • pół kilo grzybów
  • 3 dkg masła
  • 1 mała cebula
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, kminek

Drobno posiekane muchomory dusić około 10 minut razem z podsmażoną na maśle cebulą, solą, kminkiem i pieprzem. Połączyć z mąką, rozrobioną z kwaśną śmietaną. Podawać do ziemniaków lub kaszy.

Te przepisy pochodzą z książki Olgi Tokarczuk „Dom dzienny, dom nocny”. Wciąż nie mam odwagi ich wypróbować… zważywszy na to, że kolejni bohaterowie książki po ich spożyciu padają jak muchy…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *