Tagine kokosowy. Marokańska kuchnia wegańska


Tagine kokosowy. Marokańska kuchnia wegańska (Fot. Marta El Marakchi © All rights reserved)

Szybka, łatwa i pożywna! Za to cenię marokańską kuchnię. Tym razem coś dla wegan (choć nie tylko). Całe dobrodziejstwo kokosa, maślany smak fasoli limeńskiej i mieszanka marokańskich przypraw w jednym garnku! Jeśli akurat nie masz w spiżarni fasoli limeńskiej, możesz użyć fasoli białej.

Wszystko, czego potrzebujesz to:

  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 3 pokrojone cebule,
  • czerwona papryka (pokrojona),
  • 3 bataty (pokrojone),
  • 2 ząbki czosnku (posiekane),
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki,
  • 1,5 łyżeczki mielonego kuminu,
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 2 puszki fasoli masłówki (zwanej też limeńską),
  • pół szklanki rodzynek,
  • łyżeczka soli morskiej,
  • 2 szklanki wody kokosowej,
  • łyżeczka startej skórki cytrynowej,
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • szklanka pełnotłustego mleka kokosowego,
  • liście kolendry lub natka pietruszki (do przyzdobienia),
  • pół szklanki wiórków kokosowych (do posypania)

A teraz do dzieła! W dużym garnku roztapiamy olej kokosowy. Dodajemy cebulę, czerwoną paprykę i bataty. Gotujemy na większym ogniu przez około 8 minut, aż cebula i papryka zmiękną. Dodajemy czosnek, wędzoną paprykę, kumin i cynamon… i gotujemy dalej przez około 10 minut. Kiedy bataty zmiękną dorzucamy fasolę, rodzynki, sól, wodę kokosową oraz skórkę i sok z cytryny. Od momentu zagotowania podgotowujemy jeszcze pod przykryciem i dodajemy mleko kokosowe. Jeszcze 5 minut… i wreszcie gotowe. Tagine przyozdabiamy listkami kolendry i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Więcej przepisów na dania z kokosa znajdziesz w książce „Kuchnia kokosowa”

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *