Tagine kokosowy. Marokańska kuchnia wegańska

Szybka, łatwa i pożywna! Za to cenię marokańską kuchnię. Tym razem coś dla wegan (choć nie tylko). Całe dobrodziejstwo kokosa, maślany smak fasoli limeńskiej i mieszanka marokańskich przypraw w jednym garnku! Jeśli akurat nie masz w spiżarni fasoli limeńskiej, możesz użyć fasoli białej.
Wszystko, czego potrzebujesz to:
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 3 pokrojone cebule,
- czerwona papryka (pokrojona),
- 3 bataty (pokrojone),
- 2 ząbki czosnku (posiekane),
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki,
- 1,5 łyżeczki mielonego kuminu,
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 2 puszki fasoli masłówki (zwanej też limeńską),
- pół szklanki rodzynek,
- łyżeczka soli morskiej,
- 2 szklanki wody kokosowej,
- łyżeczka startej skórki cytrynowej,
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- szklanka pełnotłustego mleka kokosowego,
- liście kolendry lub natka pietruszki (do przyzdobienia),
- pół szklanki wiórków kokosowych (do posypania)
A teraz do dzieła! W dużym garnku roztapiamy olej kokosowy. Dodajemy cebulę, czerwoną paprykę i bataty. Gotujemy na większym ogniu przez około 8 minut, aż cebula i papryka zmiękną. Dodajemy czosnek, wędzoną paprykę, kumin i cynamon… i gotujemy dalej przez około 10 minut. Kiedy bataty zmiękną dorzucamy fasolę, rodzynki, sól, wodę kokosową oraz skórkę i sok z cytryny. Od momentu zagotowania podgotowujemy jeszcze pod przykryciem i dodajemy mleko kokosowe. Jeszcze 5 minut… i wreszcie gotowe. Tagine przyozdabiamy listkami kolendry i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Więcej przepisów na dania z kokosa znajdziesz w książce „Kuchnia kokosowa”