Tahini, masło sezamowe, przepis (Fot. Liz Mochrie / Flickr)

Tahini. Przepis na egipskie masło sezamowe

Tahini. Przepis na egipskie masło sezamowe

Tahini (arab. tahina, chiń. zhimajiang, jap. nerigoma) to pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw (m.in. hummusu i baba ghanoush). W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażanych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromaty). We wschodniej Azji tahini produkowane jest z niełuskanych nasion sezamu, przez co ma bardziej gorzki smak. Gotowe tahini można kupić w sklepie, w słoiczku lub suszone.

Przepis na domowe tahini jest banalnie prosty. Jedyne czego potrzebujesz to około 200 g sezamu, który następnie prażymy na patelni na złoty (nie brązowy!!!) kolor. Studzimy. A następnie miksujemy blenderem, aż otrzymamy płynną masę. Aby nieco przyspieszyć uzyskanie gładkiej pasty, można dodać oliwę. Dzięki niej tahini będzie też miało rzadszą konsystencję. Całość wkładamy do słoiczka. A słoiczek do lodówki. Żeby nie zjełczało.

Tahini w lodówce może spokojnie stać przez miesiąc (niektórzy twierdzą że nawet trzy). Chociaż szczerze mówiąc sama nigdy nie sprawdzałam bo moje tahini znika zwykle błyskawicznie i niepostrzeżenie. Najlepiej smakuje z miodem, jako smarowidło do chleba.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *