Tamarillo. Odmładzanie twarzy i włosów po australijsku

Tamarillo. Odmładzanie twarzy i włosów po australijsku

Tamarillo. Odmładzanie twarzy i włosów po nowozelandzku

Niezwykły owoc (nie warzywo!) – tamarillo, zwane też inaczej pomidorem drzewiastym, cyfomandrą grubolistną, czy zgrabką burakowatą, pochodzi z Nowej Zelandii i niektórych obszarów Australii, chociaż uprawiane są też w Kenii, Brazylii i Peru. Stąd eksportuje się je do Południowo-Wschodniej Azji i Europy.

Tropikalny owoc tamarillo jest szczególnie ceniony za walory smakowe, ale także za właściwości anty-aging. Jest on cennym źródłem witaminy A, dzięki czemu chroni skórę i włosy przez atakiem wolnych rodników, oraz witaminy C, która wspiera produkcję kolagenu i wzmacnia strukturę naczyń krwionośnych. Pomidor tamarillo, podobnie jak nasz rodzimy pomidor, zawiera duże stężenie potasu, który hamuje wypadanie włosów i wzmacnia cebulki włosów. Tamarillo zawiera również witaminę E – witaminę młodości oraz silny przeciwutleniacz. Intensywnie czerwony kolor skórki i miąższu tamarillo świadczy o wysokiej zawartości barwnika, beta-karotenu, który także jest przeciwutleniaczem.

Australijki nakładają gęstą papkę z tamarillo, często wzbogaconą kilkoma kroplami olejków naturalnych (np. olej z nasion ogórecznika, olejek eukaliptusowy, olej z nasion harakeke czy macerat z oliwy z oliwek i rośliny kawakawa) na twarz, włosy i skórę głowy. Warto je jednak stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.

Bye, witches!

Fascynują Cię rytuały piękna z różnych stron świata? Chcesz wiedzieć, jak dbają o urodę kobiety w innych krajach? Jak Indianki powiększały sobie biusty i depilowały nogi? Czym Aborygenki walczyły z cellulitem, rozstępami i zmarszczkami? Czy meksykański masaż kaktusem boli? Kup naszą „Wielką Księgę Kosmetyków Naturalnych”.

wielka księga kosmetyków naturalnych, rytuały piękna i sekretne receptury z różnych stron świata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *