Ugali. Najpopularniejsza kenijska potrawa

Przepis na ugali jest niezwykle prosty do wykonania i prawdopodobnie dlatego jest to potrawa najczęściej spożywana w Kenii (przynajmniej raz dziennie, a czasami częściej). Kenijczycy zapożyczyli ją z Ugandy. A my pewnie nazwalibyśmy ją papką kukurydzianą.
Na większości serwisów serwujących nam przepisy kuchni afrykańskiej, możemy zobaczyć zdjęcia ugali w kolorze kukurydzy, gotowego już do spożycia. Tymczasem tradycyjne kenijskie ugali jest białe, gdyż kasza kukurydziana w Kenii ma kolor biały. Rozumiem, że w Polsce trudno dostać maize (kasze z białej kukurydzy). Najłatwiej upolować ją w sklepach z indyjska żywnością. Kenijscy studenci w Polsce zastępują ją natomiast kaszą manny.

Potrzebne Wam będą:
- kasza kukurydziana biała (maize) – 2 szklanki,
- woda (4 szklanki)
- sól (do smaku) / jednak prawdziwa kenijska ugali jest bez dodatku soli!
Przygotowanie: Zagotuj 4 szklanki wody, dodaj kaszę, gotuj dalej mieszając aż do uzyskania gęstej konsystencji. Następnie przykryj na ok. 5 minut. Znowu zamieszaj i uformuj z kaszy kopczyk. Ugali uważa się za gotowe, jeśli nie przywiera do ścianek garnka.
Jest jeszcze inny, może trochę prostszy sposób. Przyrządzamy ugali jak kisiel czy budyń. Zagotuj wodę, rozrób kaszę z zimną wodą i wlej do garnka, cały czas szybko mieszając. Dodaj suchą kaszę by osiągnąć odpowiednią konsystencję, ale uważaj, żeby dobrze się ugotowała.

Garnek z ugali przykryj talerzem. Talerz odwróć do góry nogami. Zdejmij garnek, tak by ugali w nienaruszonej formie znalazło się na talerzu. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem warzywnym lub innymi dodatkami. Smacznego!
Tagi: gotowanie, Kenia, kuchnia afrykańska