Ugali (Fot. Tania Zapata/Flickr)

Ugali. Najpopularniejsza kenijska potrawa

Przepis na ugali jest niezwykle prosty do wykonania i prawdopodobnie dlatego jest to potrawa najczęściej spożywana w Kenii (przynajmniej raz dziennie, a czasami częściej). Kenijczycy zapożyczyli ją z Ugandy. A my pewnie nazwalibyśmy ją papką kukurydzianą.

Na większości serwisów serwujących nam przepisy kuchni afrykańskiej, możemy zobaczyć zdjęcia ugali w kolorze kukurydzy, gotowego już do spożycia. Tymczasem tradycyjne kenijskie ugali jest białe, gdyż kasza kukurydziana w Kenii ma kolor biały. Rozumiem, że w Polsce trudno dostać maize (kasze z białej kukurydzy). Najłatwiej upolować ją w sklepach z indyjska żywnością. Kenijscy studenci w Polsce zastępują ją natomiast kaszą manny.

Ugali (Fot. Arsenie Coseac/Flickr)
Ugali (Fot. Arsenie Coseac)

Potrzebne Wam będą:

  • kasza kukurydziana biała (maize) – 2 szklanki,
  • woda (4 szklanki)
  • sól (do smaku) / jednak prawdziwa kenijska ugali jest bez dodatku soli!

Przygotowanie: Zagotuj 4 szklanki wody, dodaj kaszę, gotuj dalej mieszając aż do uzyskania gęstej konsystencji. Następnie przykryj na ok. 5 minut. Znowu zamieszaj i uformuj z kaszy kopczyk. Ugali uważa się za gotowe, jeśli nie przywiera do ścianek garnka.

Jest jeszcze inny, może trochę prostszy sposób. Przyrządzamy ugali jak kisiel czy budyń. Zagotuj wodę, rozrób kaszę z zimną wodą i wlej do garnka, cały czas szybko mieszając. Dodaj suchą kaszę by osiągnąć odpowiednią konsystencję, ale uważaj, żeby dobrze się ugotowała.

Ugali (Fot. Meaduva/Flickr)
Ugali (Fot. Meaduva)

Garnek z ugali przykryj talerzem. Talerz odwróć do góry nogami. Zdejmij garnek, tak by ugali w nienaruszonej formie znalazło się na talerzu. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem warzywnym lub innymi dodatkami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *