Zaalouk. Marokańska pasta z bakłażanów

Zaalouk to marokańska pasta z bakłażana i pomidorów. Pasta… a właściwie sałatka. Bo tak jest przez Marokańczyków traktowana. Chociaż konsystencją to wyraźnie przypomina pastę. Jak zwał, tak zwał. Idealnie smakuje z pieczywem. Jeszcze lepiej jako dodatek do mięsnych taginów czy grillowanych ryb. Podaję przepis mojej teściowej.
Potrzebujesz:
- 1 kg bakłażanów,
- 6 łyżek oliwy,
- 3 pomidory,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- łyżeczka cukru,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- łyżeczka mielonego kuminu,
- papryczka chilli,
- wyciśnięty sok z 1/2 cytryny,
- sól i pieprz do smaku
Bakłażany pokrojone w plastry podsmaż na patelni albo zawinięte w folię aluminiową grilluj przez około pół godziny. Następnie ostudź i obierz ze skóry. Wersja dla leniwych – gotuj bakłażany w dużej ilości osolonej wody przez ok. 15 minut, aż będą miękkie. Po ugotowaniu dobrze odsącz, odciśnij, a następnie rozgnieć widelcem. Pomidory należ sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Czosnek i chilli drobno posiekać. Dodać przecier, cukier i przyprawy. Dokładnie wymieszać i smażyć cały czas mieszając, przez około 10 minut, aż pasta zgęstnieje. Na koniec dodać sok z cytryny i doprawić do smaku.
