13 STYCZNIA. Lohri – hinduskie dożynki

Lohri to popularne święto hinduskie o charakterze dożynkowym i związane z zimowym przesileniem, a obchodzone głównie w Pendżabie oraz miejscowościach północnych Indii, w których zamieszkują skupiska Pendżabczyków. Wypada 13 lub 14 stycznia, a poprzedza je festiwal barwnych latawców.
Święto związane jest także z wspominaniem życia Dulla Bhatti – XVII-wiecznego muzułmańskiego rebelianta, pendżabskiego Robin Hood’a, który nie mógł się pogodzić z próbą podporządkowania terenów rządzonych przed jego przodków przez Mogołów, odmówił płacenia podatków i wystąpił zbrojnie przeciwko muzułmańskim cesarzom. Jego historia łączy ludzi ponad religijnymi podziałami i ponad granicami państw. Mimo, że w 1947 r. podzielono Pendżab między Pakistan i Indie, to pamięć Dulli Bhati czci się po obu stronach granicy. Jego grób znajduje się na terenie obecnego Pakistanu.
Dlatego też w ciągu dnia dzieci chodzą od domu do domu i śpiewają pieśni ludowe ku chwale Dulla Bhatti, za co dostają słodycze lub drobne pieniążki (trochę jak nasi kolędnicy). Te datki dla dzieci określa się właśnie terminem „lohri”. Natomiast wieczorem rozpalane są ogniska, przy których gromadzi się rodzina i przyjaciele. Do ognisk wrzuca się prasad (m.in. orzeszki ziemne, popkorn, słodycze), a wokół ognisk rozlewa się wodę i mleko – w ramach ofiary dla Boga Ognia, Agni. Ofiara ma być podziękowaniem, a jednocześnie prośbą o dalszą ochronę roztaczaną przez bóstwo. Przy ognisku odbywają się tańce i śpiewy.
Lohri jest obchodzone szczególnie hucznie w domach, w których urodziły się dzieci lub zostało zawarte małżeństwo. W tym dniu tradycyjnie spożywa się guhr – pyszny, słodki napój z trzciny cukrowej oraz gajak – słodycze z prażonego sezamu, cukrowego syropu i przypraw (coś jak nasze sezamki).
Tagi: hinduizm, sikhizm, święta hinduskie