Baranie jądra. Naturalna marokańska viagra


Sheep balls are natural Viagra in Morocco (Fot. Marta Marakchi © All rights reserved)

Dzisiaj odkrywamy przed Wami klejnoty marokańskiej kuchni. Duszone, smażone lub grillowane… baranie jaja dodają witalności seksualnej Marokańczykom i stawiają na nogi wycieńczone porodem Marokanki.

Mam nadzieję, że uda mi się napisać tekst choć trochę kulinarny, a nie przeczyszczający. Choć pewnie sam widok tych baranich jąder przed przyrządzeniem działa zupełnie odwrotnie z moimi intencjami.

W Maroku nic nie może się zmarnować. Zjada się baranie oczy, uszy… a nawet jądra. Sposób przyrządzenia jest dość prosty. Kroimy jądra na pół i panierujemy w przyprawach do grillowania (w zależności, co kto lubi). Ja akurat lubię na ostro więc dodałam dużo papryki. I na ruszt! W innej wersji możemy pokroić jądra w kotleciki (mniej więcej grubości palca), obtoczyć je w panierce jak schabowego i usmażyć na patelni.

W smaku trochę przypominają (może tylko luźniejsze w konsystencji), trochę wątróbkę. Nawet smaczne… jeśli uda Wam się chociaż na chwilę zapomnieć, co jecie. Mi niestety kawałki mięsa stawały w gardle i rosły w ustach.

Sheep balls are natural Viagra in Morocco (Fot. Marta Marakchi © All rights reserved)
Sheep balls are natural Viagra in Morocco (Fot. Marta Marakchi © All rights reserved)

Większości z nas trudno to przełknąć. Szczególnie mężczyznom. To chyba męska solidarność w nich się odzywa. Z baranim jądrem na widelcu zwykle mają minę, jakby sami zostali wykastrowani. Mimo to, warto się przełamać i spróbować. Chociażby tylko po to, żeby mieć swoje własne zdanie na ten temat… Bon appetit!

Sheep balls are natural Viagra in Morocco (Fot. Marta Marakchi © All rights reserved)
Sheep balls are natural Viagra in Morocco (Fot. Marta Marakchi © All rights reserved)

Baranie czy bycze jądra często mylnie nazywa się cynaderkami. Nie wiem skąd to się wzięło, wszak M. Łebkowski w książce Szkoła gotowania… pisze o cynaderkach i tak nazywa smażone nerki cielęce, Kuchnia polska, tradycyjna autorstwa M. Kasprzyckiej używa nazwy cynadry i odnosi ją również do nerek, tyle, że baranich, a Z. Zawistowska w Książce kucharskiej podaje kilka przepisów na cynaderki mając na myśli nerki wieprzowe, cielęce, wołowe i baranie. Na trop cynaderek jako jąder nie natrafiłam nigdzie…

Sheep balls are natural Viagra in Morocco (Fot. Marta Marakchi © All rights reserved)
Sheep balls are natural Viagra in Morocco (Fot. Marta Marakchi © All rights reserved)
Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *