Bawarka czyli angielski rytuał parzenia herbaty

Termin bawarka dla określenia herbaty z mlekiem, jest obecny tylko w języku polskim i sugeruje, jakoby napój pochodził z Bawarii. Tymczasem prawdopodobnie wywodzi się on z Francji, a jest spożywany również w innych krajach, np. Wielkiej Brytanii.
Picie herbaty jest jedną z narodowych tradycji Anglików, co znalazło swoje odbicie w kultowej już książeczce dla dzieci Przygody Alicji w Krainie Czarów. Anglicy lubią mocną herbatę i do jej zaparzania używają niewielkiej ilości wody. Jednorazowo wypijają nie więcej niż dwie filiżanki herbaty – w ciągu dnia, o ściśle określonych porach: rano po śniadaniu, podczas lunchu (około 13:00) i w czasie five o’clock (17:00).
Angielska bawarka bazuje na naparze z herbat czarnych, wysokoekstraktowych mieszanek południowoazjatyckich o ostrym smaku, sporządzanych głównie z herbat indyjskich i cejlońskich. Rzadko używa się herbat chińskich.
Jak przyrządzić bawarkę? Najpierw należy podgrzać osuszony czajniczek, do którego wsypujemy herbatę (proporcje według upodobania). Herbatę zalewa się natychmiast wrzątkiem i pozostawia na 5 minut do naciągnięcia. Podczas zaparzania herbaty przygotowuje się filiżanki, które należy ogrzać i napełnić w 1/6 do 1/4 pojemności mlekiem (według upodobań) i dopiero później dopełnia naparem herbacianym.
Zawsze dodajemy do gorącego mleka esencję herbacianą (z herbaty czarnej lub herbat smakowych). Nigdy odwrotnie, gdyż pogarsza to smak i aromat napoju. Pomyłkę w kolejności napełniania filiżanki uważa się za ignorancję i brak znajomości etykiety. Następnie słodzimy cukrem lub miodem. Chyba że wolimy wersję dietetyczną bez dodatku cukru. Do sporządzenia wykwintnej postaci bawarki mogą być dodatkowo dodawane żółtka jaj wraz z cukrem pudrem. Bawarka może zostać doprawiona do smaku brandy, rumem, szczyptą cynamonu lub innymi składnikami. Ja najbardziej lubię z przyprawą do piernika. Powinno się ją pić, gdy jest jeszcze ciepła, z pianką.
Tagi: Anglia, bawarka, herbara, rytuał, UK, Wielka Brytania