Chebakia. Marokańskie ciasteczka z miodem i sezamem

Chebakia to popularne w Maroku ciasteczka zanurzone w miodzie i sezamie. Obowiązkowe danie na ramadanowym stole. W różnych częściach Maroka może być różnie nazywane, przykładowo w Rabacie – mkharqa, w Fezie i w Oujda (Wadżda) – griwech, w Salé – el qli, w Ouezzane (Wazzan) – el hlou, a na północy Maroka – kwilech. Co będzie nam potrzebne?
Do ciasta:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- szklanka mielonego sezamu,
- jajko,
- 0,5 kostki masła,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki kurkumy,
- 0,5 łyżeczki mielonego anyżu,
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
- szczypta szafranu
Do syropu:
- 1 szklanka miodu lipowego,
- 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy,
- 0,5 łyżeczki octu jabłkowego
+ olej do smażenia
Mąkę mieszamy z wszystkimi suchymi składnikami, dodajemy masło i jajko i zagniatamy ciasto. Przepuszczamy je przez maszynkę do mięsa z ozdobną końcówką i formujemy kształty podobne do kwiatów. Ewentualnie rozwałkowujemy ciasto i kroimy na kwadraty o boku ok 5 cm. Na każdym kwadracie robimy cztery symetryczne nacięcia, między które przeplatamy potem palec, formułując w ten sposób fikuśne wzory.
Podgrzewamy miód lipowy, wlewamy do niego wodę z kwiatu pomarańczy i ocet jabłkowy, a całość dokładnie mieszamy trzepaczką.
Następnie rozgrzewamy na patelni olej i wkładamy do niego przygotowane wcześniej ciasto. Smażymy na głębokim oleju, na rumiany kolor. Gotowe osączamy z jego tłuszczu i szybko moczymy w syropie przez 5 minut (im dłużej moczymy tym słodsze ciastka otrzymamy). Przekładamy na talerz i… gotowe. Smacznego!
Tagi: kuchnia marokańska, przepisy kulinarne, ramadan