gąbka luffa, trukwa, gąbczak

gąbka luffa, trukwa, gąbczak

Egipska luffa. Naturalna gąbka, którą wyhodujesz w ogrodzie

Luffa (inaczej trukwa, gąbczak) przez stulecia była źródłem luksusu w orientalnych łaźniach arabskich, gdzie używano jej do delikatnego i naturalnego masażu całego ciała. Teraz ten luksus jest dostępny dla każdego z nas na wyciągnięcie dłoni…

Luffa to występująca w Afryce i Azji jednoroczna roślina z rodziny dyniowatych. Jej młode owoce jada się jako warzywo, a z dojrzałych robi się zaś naturalne gąbki do kąpieli, złuszczania martwego naskórka, masażu i zmywania naczyń, a także używa się ich do produkcji mydeł peelingujących, peelingów do ciała, a nawet mebli.

Trukwa znalazła również zastosowanie w tradycyjnej medycynie chińskiej. Najlepszej jakości luffy pochodzą jednak z Egiptu, gdyż rosnącym w tym regionie roślinom dodatkowo sprzyja suchy klimat i idealne dla jej rozwoju warunki glebowe. Dzięki temu egipska trukwa naprawdę się wyróżnia na tle innych gąbczaków, jak chociażby tych pochcodzących z Indii. Po raz pierwszy luffa została opisana w starych egipskich zwojach.

Gąbki z luffy to świetny zamiennik syntetycznych gąbek. W 60 proc. składają się one z włókien zbudowanych z celulozy, w 30 proc. z hemicelulozy i w 10 proc. z ligniny. Taka naturalna myjka do ciała doskonale oczyszcza i wygładza skórę, usuwa martwy naskórek, pobudza krążenie krwi i pomaga w walce z cellulitem, a także pomaga pozbyć się problemu wrastających po goleniu włosków. Skóra po masażu luffą, jest zaczerwieniona i rozgrzana. Zdecydowanie szybciej wchłania wszelkie kosmetyki. Naturalne gąbki są nieporównywalnie lepsze od sztucznych, gdyż nie rozwijają się w nich bakterie i są bardziej higieniczne i antyalergiczne.

Jak używać luffę?

Przed pierwszym użyciem, sprasowaną gąbkę, należy namoczyć i usunąć pestki, które mogą się w niej znajdować. Charakterystyczny morski zapach trukwy znika po pierwszym jej namoczeniu. Myjkę zmoczyć, namydlić i okrężnymi ruchami masować ciało. Można stosować zarówno pod prysznicem jak i podczas kąpieli.
Po każdym użyciu myjkę należy dokładnie wypłukać (najlepiej najpierw ciepłą, a następnie chłodną wodą), wycisnąć (ale nie wykręcać!) i odłożyć w suche miejsce (nie w łazience, gdzie jest ciepło i wilgoć). Możesz też owinąć ją papierowym ręcznikiem i delikatnie odsączyć. Dzięki temu będzie ci służyła długi czas.

Jak wyhodować własną luffę?

Luffa jest całoroczną rośliną pnącą o żółtych kwiatach. Jej owoce są cylindryczne, a podczas dojrzewania wypełniają się gęstą siecią włókien na kształt siatki. Jest to jedyna taka roślina na świecie!

Roślinę należy wysiać w marcu (albo w domu do doniczki, albo w ogrodzie pod folią). Trukwa potrzebuje od 3 do 4 tygodni by wzejść. Po 15 maja możesz przesadzić roślinę na właściwe stanowisko.

Aby cieszyć się obfitymi zbiorami, trukwie należy zapewnić żyzną glebę (lekko kwaśną), nasłonecznione miejsce (temperatura pomiędzy 20-30°C), obfite nawodnianie oraz wysoką wilgotność powietrza. Potrzebna będzie też solidna i wysoka konstrukca wspierająca. Nadmierne opady deszczu podczas kwitnienia lub owocowania zmniejszają znacznie plony.

Jak zrobić własną gąbkę?

Aby otrzymać gąbkę z trukwy potrzebujesz owoców dojrzałych, które następnie połóż w przewiewnym i suchym miejscu. Kiedy owoce będą już całkiem suche, zalej je wrzątkiem na 20 minut, po czym obierz ze skóry i wypłucz z nich nasiona. Twoja gąbka jest w zasadzie gotowa!

Z jednej rośliny możesz uzyskać blisko 20-25 sztuk owoców (i tyle samo gąbek).

Fascynują Cię rytuały piękna z różnych stron świata? Chcesz wiedzieć, jak dbają o urodę kobiety w innych krajach? Jak Indianki powiększały sobie biusty i depilowały nogi? Czym Aborygenki walczyły z cellulitem, rozstępami i zmarszczkami? Czy meksykański masaż kaktusem boli? Obserwuj nasz kanał na YouTube lub sięgnij po naszą „Wielką Księgę Kosmetyków Naturalnych„. Zapraszamy również na babskie plotki o urodzie w grupie Rytuały Piękna na Facebooku.

Wielka Księga Kosmetyków Naturalnych. Rytuały piękna i sekretne receptury z różnych stron świata, Marta Marakchi, książka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *