Falafel. Arabskie kuleczki wegetariańskie

Falafel to znane przede wszystkim w Egipcie smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy bądź bobu z sezamem. Jest to bardzo popularna wegetariańska potrawa w krajach arabskich. Często podawany w barach typu fast food jako wegetariańska alternatywa kebabu w picie.
Pulpeciki przyrządza się bardzo łatwo, ale trzeba pamiętać żeby już dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę (na ok 12 godzin). Przygotuj sobie następujące składniki:
- 400 g ciecierzycy,
- cebulę,
- natkę pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczkę nasion kminku,
- łyżeczka kolendry,
- olej do smażenia,
- pieprz i sól do smaku
Nazajutrz odcedzamy wodę z ciecierzycy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki, czosnek, kminek, kolendrę, sól i pieprz. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie formujemy z masy małe kotleciki i smażymy na oleju na złoty kolor. Jeśli ciasto jest zbyt luźne i się rozpada zagęszczamy mąką. Usmażone kotleciki odsączamy z tłuszczu układając je jeden przy drugim na papierowym ręczniku. Ja najbardziej lubię na ciepło z zielonymi oliwkami i szpinakiem zasmażanym z żółtym serem. Smacznego 🙂
Tagi: Egipt, kuchnia arabska, kuchnia wegetariańska, przepisy kulinarne