Fougasse. Prowansalski chlebek z oliwkami i ziołami


Fougasse (Fot. Ben Demey / Flickr)

Dziś prezentujemy Wam sposób przyrządzenia prowansalskiego fougasse (wg. przepisu J. Hamelmana z książki „Chleb”). Francuski chlebem zwykle formowany jest w kształcie liścia, ale wypieka się go również w blaszce (jak ciasto) z dużą ilością oliwek i drobno pokrojonych suszonych pomidorów ze słoiczka. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa focus (palenisko), gdyż tradycyjnie był wypiekany na dnie pieca chlebowego po wymieceniu gorących węgli.

Przepis na zaczyn:

  • 1 szklanka mąki chlebowej,
  • 79 g (3/8 szklanki) wody,
  • szczypta soli,
  • szczypta drożdży

Połącz drożdże z wodą, dodaj mąkę i mieszaj do osiągnięcia gładkiego ciasta, o konsystencji gotowego chleba. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 12-16 godzin w temperaturze około 21 stopni. Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać.

Przepis na ciasto:

  • 4 ¼ szklanki mąki chlebowej,
  • 48 g (3/8 szklanki) mąki pszennej razowej,
  • 255 g (1 1/8 szklanki) wody,
  • 2 szczypty soli,
  • 3 g drożdży instant,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/4 szklanki oliwek,
  • ja dodaję jeszcze suszone pomidory (pół słoiczka)

Wszystkie składniki – oprócz zaczynu, oliwek i oliwy – mieszaj na pierwszej prędkości miksera przez 3 minuty, aż składniki się połączą. Podczas mieszania dodawaj partiami zaczyn. Po wymieszaniu składników ciasto powinno mieć średnią konsystencję. Włącz drugą prędkość i dodawaj oliwę. Mieszaj 5-6 minut, aby rozwinąć siatkę glutenową. Dodaj oliwki i mieszaj na pierwszej prędkości, tylko tyle, aby składniki były równomiernie rozmieszane. Ciasto przykryj i odstaw do fermentacji na 2 godziny.

Fougasse (Fot. Sharon Mollerus / Flickr)
Fougasse (Fot. Sharon Mollerus / Flickr)

Przełóż ciasto na blaszkę posypaną semoliną lub kaszką kukurydzianą. Zrób delikatne nacięcia (chyba że zdecydowałaś się na chlebki w kształcie listów, wtedy nacięcia powinny być głębokie, żeby się rozeszły tworząc szczeliny). Możesz posypać ciasto kminkiem lub innymi przyprawami. Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 stopni i naparuj go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą lub wrzucając kilka kostek lodu. Piecz 20 minut.

Smacznego!

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *