Fougasse. Prowansalski chlebek z oliwkami i ziołami

Dziś prezentujemy Wam sposób przyrządzenia prowansalskiego fougasse (wg. przepisu J. Hamelmana z książki „Chleb”). Francuski chlebem zwykle formowany jest w kształcie liścia, ale wypieka się go również w blaszce (jak ciasto) z dużą ilością oliwek i drobno pokrojonych suszonych pomidorów ze słoiczka. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa focus (palenisko), gdyż tradycyjnie był wypiekany na dnie pieca chlebowego po wymieceniu gorących węgli.
Przepis na zaczyn:
- 1 szklanka mąki chlebowej,
- 79 g (3/8 szklanki) wody,
- szczypta soli,
- szczypta drożdży
Połącz drożdże z wodą, dodaj mąkę i mieszaj do osiągnięcia gładkiego ciasta, o konsystencji gotowego chleba. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 12-16 godzin w temperaturze około 21 stopni. Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać.
Przepis na ciasto:
- 4 ¼ szklanki mąki chlebowej,
- 48 g (3/8 szklanki) mąki pszennej razowej,
- 255 g (1 1/8 szklanki) wody,
- 2 szczypty soli,
- 3 g drożdży instant,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/4 szklanki oliwek,
- ja dodaję jeszcze suszone pomidory (pół słoiczka)
Wszystkie składniki – oprócz zaczynu, oliwek i oliwy – mieszaj na pierwszej prędkości miksera przez 3 minuty, aż składniki się połączą. Podczas mieszania dodawaj partiami zaczyn. Po wymieszaniu składników ciasto powinno mieć średnią konsystencję. Włącz drugą prędkość i dodawaj oliwę. Mieszaj 5-6 minut, aby rozwinąć siatkę glutenową. Dodaj oliwki i mieszaj na pierwszej prędkości, tylko tyle, aby składniki były równomiernie rozmieszane. Ciasto przykryj i odstaw do fermentacji na 2 godziny.

Przełóż ciasto na blaszkę posypaną semoliną lub kaszką kukurydzianą. Zrób delikatne nacięcia (chyba że zdecydowałaś się na chlebki w kształcie listów, wtedy nacięcia powinny być głębokie, żeby się rozeszły tworząc szczeliny). Możesz posypać ciasto kminkiem lub innymi przyprawami. Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 stopni i naparuj go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą lub wrzucając kilka kostek lodu. Piecz 20 minut.
Smacznego!
Tagi: gotowanie, kuchnia francuska, pieczywo, przepisy kulinarne