Kuchnia Kryszny. Indyjskie pierożki samosa

Samosa! Moje ulubione pierożki 🙂 Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Kryszny. Indyjskie Potrawy Wegetariańskie„. Gorąco polecam… i pierożki i książkę. Możecie je zrobić na kształt naszych polskich pierogów, ale ja wolę trójkątne. W takiej formie bardziej oddają ducha orientu… Uważajcie tylko żeby nie przesadzić z przyprawami. To one nadają niepowtarzalny smak pierożkom. Ale jeśli przedobrzycie, wasze samosy mogą być gorzkie.
Przygotowanie ciasta:
- 400 g białej mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 100 g stopionego masła lub ghee,
- 150 ml zimnej wody
W misce wymieszaj mąkę z solą i roztopionym ghee lub masłem tak, by powstała kruszonka. Powoli wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto. Zagniataj energicznie przez 5 minut, aż będzie gładkie, miękkie i nie będzie przyklejało się do rąk. Gotowe ciasto spryskaj kilkoma kroplami wody i przykryj wilgotną ściereczką na czas przygotowania nadzienia.
Przygotowanie nadzienia:
- 2-3 średniej wielkości ziemniaki,
- 1/2 kalafiora,
- 200 g groszku (ja używam z braku laku mrożonego),
- 4 łyżki ghee lub oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka kminku indyjskiego,
- pół łyżeczki nasion kozieradki,
- pół łyżeczki startego świeżego imbiru,
- pół łyżeczki kurkumy,
- pół łyżeczki mielonej kolendry,
- pół łyżeczki asafetydy,
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- 2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu ghee lub olej do smażenia
Ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Kalafior zetrzyj na tarce z największymi otworami lub podziel na maleńkie różyczki. Groszek ugotuj, odsącz i odstaw. Na dużej patelni rozgrzej ghee lub olej. Dodaj kminek, potem kozieradkę, starty imbir i pozostałe przyprawy. Na koniec jeszcze ziemniaki. Smaż mieszając przez 3-4 minuty, po czym dodaj kalafior. Smaż przez następne 3-4 minuty (kolejność dodawania kolejnych składników jest o tyle ważna, że niektóre będą się smażyć szybciej, a inne wolniej). Dodaj 2 łyżki wody, przykryj i gotuj przez około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wymieszaj je z groszkiem, doprawi solą i pieprzem.
Posyp stolnicę mąką. Z ciasta ulep 10 kulek. Rozwałkuj każdą kulkę na placuszek o średnicy 15 cm, a następnie przekrój każdy z nich na połowę. Każdą połówkę wypełnij w 2/3 farszem. Posmaruj wodą proste brzegi i ulep stożek. Samosy smażymy przez ok. 10 minut jak frytki, w dużym garnku na rozgrzanym tłuszczu, tak by mogły w nim swobodnie pływać.
Smacznego!
Tagi: gotowanie, kuchnia indyjska, pierogi, przepisy kulinarne