Samosa (Fot. jakerome / Flickr)

Samosa (Fot. jakerome / Flickr)

Kuchnia Kryszny. Indyjskie piero偶ki samosa

Samosa! Moje ulubione piero偶ki 馃檪 Przepis pochodzi z ksi膮偶ki „Kuchnia Kryszny. Indyjskie Potrawy Wegetaria艅skie„. Gor膮co polecam… i piero偶ki i ksi膮偶k臋. Mo偶ecie je zrobi膰 na kszta艂t naszych polskich pierog贸w, ale ja wol臋 tr贸jk膮tne. W takiej formie bardziej oddaj膮 ducha orientu… Uwa偶ajcie tylko 偶eby nie przesadzi膰 z przyprawami. To one nadaj膮 niepowtarzalny smak piero偶kom. Ale je艣li przedobrzycie, wasze samosy mog膮 by膰 gorzkie.

Przygotowanie ciasta:

  • 400 g bia艂ej m膮ki,
  • 1/2 艂y偶eczki soli,
  • 100 g stopionego mas艂a lub ghee,
  • 150 ml zimnej wody

W misce wymieszaj m膮k臋 z sol膮 i roztopionym ghee lub mas艂em tak, by powsta艂a kruszonka. Powoli wlewaj wod臋 i wyrabiaj ciasto. Zagniataj energicznie przez 5 minut, a偶 b臋dzie g艂adkie, mi臋kkie i nie b臋dzie przykleja艂o si臋 do r膮k. Gotowe ciasto spryskaj kilkoma kroplami wody i przykryj wilgotn膮 艣ciereczk膮 na czas przygotowania nadzienia.

Przygotowanie nadzienia:

  • 2-3 艣redniej wielko艣ci ziemniaki,
  • 1/2 kalafiora,
  • 200 g groszku (ja u偶ywam z braku laku mro偶onego),
  • 4 艂y偶ki ghee lub oleju ro艣linnego,
  • 1 艂y偶eczka kminku indyjskiego,
  • p贸艂 艂y偶eczki nasion kozieradki,
  • p贸艂 艂y偶eczki startego 艣wie偶ego imbiru,
  • p贸艂 艂y偶eczki kurkumy,
  • p贸艂 艂y偶eczki mielonej kolendry,
  • p贸艂 艂y偶eczki asafetydy,
  • 1/4 艂y偶eczki mielonych go藕dzik贸w,
  • p贸艂 艂y偶eczki mielonego cynamonu,
  • 2 艂y偶eczki soli,
  • 1/4 艂y偶eczki pieprzu ghee lub olej do sma偶enia

Ziemniaki pokr贸j w drobn膮 kostk臋. Kalafior zetrzyj na tarce z najwi臋kszymi otworami lub podziel na male艅kie r贸偶yczki. Groszek ugotuj, ods膮cz i odstaw. Na du偶ej patelni rozgrzej ghee lub olej. Dodaj kminek, potem kozieradk臋, starty imbir i pozosta艂e przyprawy. Na koniec jeszcze ziemniaki. Sma偶 mieszaj膮c przez 3-4 minuty, po czym dodaj kalafior. Sma偶 przez nast臋pne 3-4 minuty (kolejno艣膰 dodawania kolejnych sk艂adnik贸w jest o tyle wa偶na, 偶e niekt贸re b臋d膮 si臋 sma偶y膰 szybciej, a inne wolniej). Dodaj 2 艂y偶ki wody, przykryj i gotuj przez oko艂o 15 minut, a偶 wszystkie warzywa b臋d膮 mi臋kkie. Wymieszaj je z groszkiem, doprawi sol膮 i pieprzem.

Posyp stolnic臋 m膮k膮. Z ciasta ulep 10 kulek. Rozwa艂kuj ka偶d膮 kulk臋 na placuszek o 艣rednicy 15 cm, a nast臋pnie przekr贸j ka偶dy z nich na po艂ow臋. Ka偶d膮 po艂贸wk臋 wype艂nij w 2/3 farszem. Posmaruj wod膮 proste brzegi i ulep sto偶ek. Samosy sma偶ymy聽przez ok. 10 minut jak frytki, w du偶ym garnku na rozgrzanym t艂uszczu, tak by mog艂y w nim swobodnie p艂ywa膰.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *