Lakiery do paznokci. Naturalne, permanentne, halal


Permanentny lakier do paznokci z jaggery goor. Azjatycki DIY, domowe kosmetyki naturalne, przepisy na kosmetyki

Lakier do paznokci permanentny… to oznacza, że trzeba będzie poczekać aż paznokcie odrosną, żeby pozbyć się koloru. Ale za to nie odpryskujący, nie odpadający, trwały i odporny na wszelkie zadrapania. Do tego zdrowy, naturalny i całkowicie eko.

Malowanie paznokci henną

Amazońska Jagua. Plemienny żel do tatuażu tymczasowego

Jagua wytwarza się z pasteryzowanego soku niedojrzałych owoców Genipa Americana, rosnącego w lasach Amazonii oraz Ameryki Centralnej. Przez lokalne plemiona od tysięcy lat Jagua wykorzystywana jest jako produkt spożywczy, leczniczy oraz jako barwnik do ciała – od niebieskiego, przez granatowy po szaro-czarny (im jaśniejsza skóra tym bliżej granatu/niebieskiego). Jagua jest barwnikiem naturalnym i nie zawiera PPD, dlatego jest bezpieczna również dla kobiet w ciąży i dzieci.

Jague w postaci żelu nakłada się na skórę i pozostawia na około 1-2 godziny, aż do całkowitego zaschnięcia. Po tym czasie delikatnie zmywa się jaguę ciepłą wodą. Po usunięciu żelu, tatuaż jest ledwo widoczny, co jest całkowicie naturalne. Jagua aktywowana jest bowiem przez tlen. Kolor pojawi się na skórze dopiero za kilka godzin i będzie stawał się coraz bardziej intensywny przez cały dzień.

Jagua utrzymuje się na skórze do 2 tygodni – przez pierwszy tydzień kolor jest intensywny, po tygodniu stopniowo blednie. Można dodatkowo wzmocnić jego trwałość, nakładając tłuste kremy lub wazelinę, szczególnie przed i po kąpieli, a także unikając detergentów, szamponów, drogeryjnych kosmetyków do kąpieli, czy płynów do zmywania naczyń.

Niektóre osoby mogą być uczulone na Jagua, dlatego najlepiej przed jej zastosowaniem przeprowadzić próbę uczuleniową (mała kropka na przedramieniu w zupełności wystarczy), szczególnie jeśli jesteś uczulona na jagody, truskawki, cytrusy lub egzotyczne owoce.

Azjatycki permanentny lakier do paznokci z jaggery goor

Główne składniki naszego lakieru do paznokci to jaggery goor i mąka maida. Ponieważ brzmią raczej obco i egzotycznie, to trochę sobie o nich najpierw opowiemy.

Jaggery goor pochodzi z Indii (70 proc. jego światowej produkcji), ale jest też wytwarzany w Meksyku, Pakistanie i na Sri Lance. W każdym z tych krajów nazywa się inaczej (najczęściej jako Jaggery albo Gur). To nierafinowany, zdrowy cukier o winno-słodkim smaku i aromacie. Doskonały zamiennik cukru białego dla dzieci. Powstaje on w procesie odparowania soku trzciny cukrowej lub z syropu, który wypływa po nacięciu kwiatów drzew palmowych, kokosowych lub daktylowych. Jest nierafinowany – a to oznacza, że znajdujące się w nim właściwości odżywcze nie zostały wyeliminowane w procesie oczyszczania. Dlatego jest on bogatym źródłem witamin A, B1, B6, C i D oraz soli mineralnych (5 razy więcej niż cukier brązowy i 50 razy więcej niż cukier biały). Bogaty również w wapń, żelazo, fosfor, magnez i potas. Dzięki obfitości melasy, która w czasie produkcji tradycyjnego cukru jest usuwana, jaggery może występować pod dwoma postaciami: miękką (do smarowania pieczywa) lub kruchą (jako słodzik do herbaty, kawy, ciast i deserów). W Polsce można go kupić głównie w sklepach z orientalną żywnością (od 25 zł za kg).

Mąka maida jest to natomiast drobno zmielona mąka pszenna, powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej, ale także w kuchni Azji Środkowej i Azji Południowo-Wschodniej do wyrobu indyjskich ciast i chlebów paratha czy naan. Przypomina trochę czystą skrobię.

Teraz, kiedy już wiemy, co jest czym, możemy przystąpić do pracy. Produkcja lakieru nie powinna nam zająć więcej niż kwadrans. Sam lakier występuje w różnych wariacjach – z mieloną kawą, z dodatkiem henny czy nawet z goździkami.

Potrzebujesz:

  • średniej wielkości bryłkę jaggery goor
  • łyżkę mąki maida / kukurydzianej / pszennej
  • 1-2 łyżki mielonej kawy / goździków / proszku henny
  • pustą puszkę aluminiową
  • żaroodporną lub stalową miseczkę
  • zamrożoną wodę / kostki lodu

Jaggery goor rozdrobnij w moździerzu na proszek i przesyp do puszki aluminiowej. Uformuj łyżką puste miejsce na środku puszki (tak by jaggery tworzyło wałeczek po brzegach z wgłębieniem w środku) i do niego nasyp zmieloną kawę lub lub goździki. Do puszki wstaw żaroodporną miseczkę. Na wierzch puszki połóż przykrywkę odwróconą do góry dnem, a na niej ustaw naczynie z wodą i kostkami lodu. Ewentualnie możesz ustawić naczynie z wodą bezpośrednio na puszcze (tak jak na pierwszym wideo). Zacznij podgrzewać puszkę na ogniu. W efekcie końcowym żaroodporna miseczka wewnątrz puszki powinna wypełnić się brunatną substancją, która po wymieszaniu z mąka maida (jeśli dodałaś kawę) lub z henną (jeśli dodałaś goździki) posłuży ci do barwienia paznokci. Możesz nakładać ją pędzelkiem lub palcem.

Obejrzyj poniższe wideo, aby mieć pewność, że wszystko zrobiłaś jak trzeba. Pierwszy film przedstawia wariant z dodatkiem kawy i mąki maida.

Drugi – z dodatkiem goździków i henny.

Trzeci – z dodatkiem samej henny.

Fascynują Cię rytuały piękna z różnych stron świata? Chcesz wiedzieć, jak dbają o urodę kobiety w innych krajach? Jak Indianki powiększały sobie biusty i depilowały nogi? Czym Aborygenki walczyły z cellulitem, rozstępami i zmarszczkami? Czy meksykański masaż kaktusem boli? Kup naszą „Wielką Księgę Kosmetyków Naturalnych„.

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *