Medfouna. Berberyjska pizza z Rissani


Medfouna (Fot. Prt Sc BBCFood, Youtube z dn. 20.11.2015)

Medfouna, nazywana też berberyjską pizzą (Berber pizza) lub nadziewanym chlebem, to tradycyjna potrawa pochodząca z miejscowości Rissani w regionie Tafilalt Maroko).

Berber pizza, jak na potrawę saharyjską przystało, jest pieczona w piasku. Ale możemy ją też wykonać w domowych warunkach, używając zwykłego pieca. Jednak wspomnienie piasku zgrzytającego między zębami jest niepowtarzalne…

Słowo medfouna dosłownie oznacza „pochowany”, a tutaj odnosi się do farszu z mięsa, łoju, ziół i przypraw, które jest ukryte w chlebowej skorupie. Tradycyjnie dodaje się też jajko na twardo i smażone migdały, ale w naszej domowej wersji berberyjskiej pizzy to opcjonalne dodatki. Należy zauważyć, że mięso jest nakładane w postaci surowego nadzienia; upiecze się dopiero razem z chlebem w piekarniku. Najlepiej oczywiście użyć świeżego mięsa, a nie mrożonego. Mrożone może puścić zbyt dużo wody i w rezultacie otrzymamy rozmoczony chleb.

Potrzebne Wam będą:

Na ciasto: 2 szklanki (250 g) mąki pszennej, 2 szklanki białej mąki, 1 łyżka cukru, 1,5 łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki drożdży (instant) i około 1,5 szklanki ciepłej wody.

Na nadzienie: 700 g siekanej wołowiny lub jagnięciny, 50 g drobno posiekanego łoju wołowego lub jagnięcego, duża cebula również drobno posiekana i 2 garści świeżej pietruszki – też posiekanej. Do tego przyprawy: około 2 łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki kminku, pół łyżeczki czarnego pieprzu i opcjonalnie łyżeczka papryki, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki cynamonu i 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne.

Inne: opcjonalnie 1-2 jajka na twardo (pokrojone) i garść usmażonych, grubo posiekanych migdałów, sezam, kminek lub anyż do dekoracji.

W dużej misce łączymy mąkę z cukrem i solą. Zrób zagłębienie w środku, dodaj drożdże i olej, zalej ciepłą wodą. Zagnieć. Dodaj tyle ciepłej wody, ile jest konieczne. Ciasto ma być miękkie, ale nie lepkie. Podziel ciasto na dwie części i połóż na natłuszczonej tacy. Posmaruj olejem od góry, przykryj ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na godzinę lub dłużej (tak by ciasto podwoiło swoją objętość).

Podczas gdy ciasto rośnie, połącz składniki farszu w dużej misce. Odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 220 ° C. Nasmaruj blaszkę olejem. Rozciągnij pierwszą część ciasta na posypanym mąką blacie kuchennym, tak by uzyskać okrągły placek. Przenieś ciasto do uprzednio natłuszczonej blaszki. Umieścić farsz na powierzchni placka i rozprowadź równomiernie, zostawiając trochę wolnego miejsca na krawędziach (na zlepienie obu placków). Jeśli zdecydowałaś/eś się na wersję z jajkami na twardo i smażonymi migdałami to posiekaj je drobno i umieść na powierzchni farszu i również rozsmaruj.

Rozwałkuj drugą część ciasta, by uzyskać okrągły placek tego samego rozmiaru co pierwszy. Umieść go na wierzchu nadzienia. Naciśnij delikatnie od góry by pozbyć się pęcherzyków powietrza, i połącz krawędzie obu placków. Aby lepiej się kleiły, brzegi można posmarować wodą lub roztrzepanym żółtkiem. Żółtkiem można posmarować również wierzch placka, a następnie udekorować nasionami sezamu, kminku lub anyżem. Nakłuj ciasto w kilku miejscach, co zapewni nam otwory parowe podczas pieczenia. I do piekarnika na około 30 minut, aż się upiecze na piękny, złoty kolor.

Pozostawić do ostygnięcia, pokroić w kliny i… zajadać się do ostatniego kawałka. Smacznego!

Medfouna (Fot. Marta El Marakchi © All rights reserved)
Medfouna (Fot. Marta El Marakchi © All rights reserved)

 

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *