Onigiri. Japońskie kulki ryżowe


Onigiri. Japońskie kulki ryżowe (Fot. Cat / Flickr)

Onigiri lub inaczej omusubi to najpopularniejsza i jedna z najstarszych japońskich przekąsek. Znana już była w epoce Heian (794-1185 r.n.e.).  Jej nazwę tłumaczy się jako „kulka ryżowa”, czym w rzeczywistości właśnie jest (czasami przybiera również kształt stożka czy walca). Występuje w wielu wariantach smakowych (każdy region może się poszczycić unikatowymi recepturami) i jest bardzo prosta do zrobienia w domu. Jej głównym składnikiem jest gotowany ryż krótko lub średnioziarnisty, którego charakterystyczną cechą jest kleistość.

Początkowo kulki ryżowe składane były bogom jako ofiara. Dopiero później zaczęły być spożywane na dworze cesarskim. Biały, czyli polerowany ryż był dobrem luksusowym, którym swoje podniebienia mogli cieszyć jedynie najbogatsi. Minęło dużo czasu nim onigiri stało się przekąską dla wszystkich. Obecnie można je kupić w każdym sklepie spożywczym w Japonii. I znaleźć niemal w każdymszkolnym czy piknikowym lunchboxie.

Onigiri w wersji do szkolnego lunchbox (Fot. Megan / Flickr)
Onigiri w wersji do szkolnego lunchbox (Fot. Megan / Flickr)

Najprostszą wersją onigiri jest ryżowy stożek owinięty paskiem glonów nori (za ten właśnie pasek należy chwycić kulkę ryżową).

Najprostsze onigiri (wersja podstawowa):

  • 2 filiżanki ryżu (wystarczy na przygotowanie 4-6 kulek ryżowych),
  • 2,5 filiżanki wody,
  • arkusz glonów nori (taki sam jak do sushi),
  • garnek z grubym dnem

Umyty w zimnej wodzie ryż, pozostaw do namoczenia przez blisko godzinę. Przesyp do garnka, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, bez mieszania i zaglądania pod przykrywkę. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejnych 15-20 minut. Odstaw na 10-15 min (wciąż pod przykryciem). Dobrze ugotowany ryż ma nierówną powierzchnię. Przełóż go do jakiegoś naczynia, przestudź, namocz ręce w zimnej wodzie (żeby ryż nie kleił ci się do rąk), nabierz odrobinę soli na palce (chyba że używasz innych słonych dodatków) i uformuj z ryżu kulki / stożki. Nori potnij nożyczkami w paski i owiń nimi kulki ryżowe. Gotowe!

Kulki mogą być również z nadzieniem. Najczęściej do środka wkładamy umeboshi – piklowaną śliwkę japońską albo tuńczyka, wędzonego łososia, ikrę łososia, kukurydzą, jajkiem, omletem…

Możesz również przygotować onigiri z ryżu wymieszanego z innymi składnikami, np. gotowaną soją, fasolą azuki, pędami bambusa…

Onigiri z soją:

  • 2 filiżanki ryżu,
  • 1/3 filiżanki soji (namocz przez noc i ugotuj)
  • 2,5 filiżanki wody

Ugotowany ryż delikatnie wymieszaj z ugotowanymi ziarnami soi, tak by ich nie uszkodzić. I uformuj kulki ryżowe.

Wraz z rozpowszechnieniem się w Japonii europejskich trendów kulinarnych, pojawiły się kulki ryżowe z parówką, natką pietruszki czy zapiekane w cieście.

Onigiri na styl zachodni:

  • 2 filiżanki ryżu,
  • 2,5 filiżanki wody,
  • natka pietruszki,
  • jajko,
  • 3-4 łyżki mąki,
  • panko (japońska bułka tarta)

Do przygotowanego ryżu dodaj posiekaną pietruszkę i wymieszaj. Uformuj kulki, zamocz je w jajku ubitym z mąką, obtocz w panko i usmaż na głębokim oleju na złocisty kolor.

Omusubi jest gotowe do spożycia zaraz po przygotowaniu, na ciepło. Jeżeli chcesz zjeść je później, zawiń je w folię spożywczą aby ryż nie obsychał.

Więcej przepisów na japońskie przysmaki znajdziecie w książce „Japonki nie tyją i się nie starzeją”.

(yoko)

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *