Oyakodon. Kurczak i jajka podane na ryżu po japońsku

Sycące, lekkie, zdrowe i łatwe do przyrządzenia… nic dziwnego, że oyakodon cieszy się w Japonii taką popularnością. Nazwa dania pochodzi od słów: oya (czyli rodzic – w tym kontekście to kurczak), ko (dziecko – w tym kontekście to jajko) i donburi czyli po prostu generalne określenie na japońskie danie z ryżem serwowane w misce. Oto danie „rodzic-dziecko”, w którym kurczak spotyka się z jajkiem. Kto wrażliwszy, lepiej niech nie myśli za dużo nad tą nazwą…
W Japonii popularne są również inne wersje tego dania np. tanindon – oznacza miskę nieznajomego, a przygotowuje się je tak samo jak oyakodon, jedynie kurczaka zastępują plasterki wołowiny. Istnieje również wersja rybna – oparta na łososiu i ikrze.
Oto przepis na 4 porcje oyakodon:
- 4 jajka,
- szklanka dashi (sos rybny, można przyrządzić samemu albo kupić gotowy),
- 1/4 szklanki sake (wino ryżowe),
- cebula negi (siedmiolatka) lub mały por – negi przypomina por ale ma łagodniejszy smak,
- pokrojona w półksiężyce cebula,
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka mirinu (słodkie wino do gotowania, uzyskiwane z kleistego ryżu),
- 225 g piersi kurczaka pokrojonej na małe kawałeczki,
- 4 grzyby shiitake – suszone lub świeże (opcjonalnie),
- ryż biały lub brązowy,
- 4 listki mitsuby lub natki pietruszki
Rozbij jajka w miseczce i dokładnie wymieszaj. Do garnka wlej dashi i sake i gotuj na dużym ogniu. Dodaj cebule i duś, aż zmiękną. Pod koniec dodaj sos sojowy, sól, cukier i mirin. Wrzuć kawałki kurczaka, a kiedy będzie już ugotowany zalej go jajkami. Na kurczaku powinna powstać „pierzynka”. Kiedy jajka i kurczak będą ugotowane zgaś ogień i zamieszaj. Nałóż ryż do czterech miseczek i przykryj mieszanką z kurczaka i jajek. Przybierz danie listkami mitsuby lub pietruszki. Smacznego!
(yoko)
Tagi: Japonia, kuchnia japońska, przepisy kulinarne