Potrawy z muchomorów. Tylko dla zuchwałych ;)

Muchomory czerwieniejące (nie czerwone!) to grzyby jadalne po dostatecznym wygotowaniu. W Polsce mniej popularne, a Słowacy i Czesi tymi muchomorami się zajadają.
Tort z muchomora czerwonego
- trzy dojrzałe, barwne kapelusze muchomora
- 2 i pół szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- kostka masła
- cytryna
- dwie łyżki rumu
Kapelusze skropić rumem. Utrzeć żółtka z dwiema szklankami cukru pudru i masłem. Dodać drobno posiekaną skórkę z cytryny. Przekładać kapelusze masą. Czerwony kropkowany wierzch tortu oblać lukrem zrobionym z reszty cukru pudru i soku cytrynowego. Jeść powoli. Czekać.
Muchomor wiosenny w śmietanie
- pół kilo grzybów
- 3 dkg masła
- 1 mała cebula
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, kminek
Drobno posiekane muchomory dusić około 10 minut razem z podsmażoną na maśle cebulą, solą, kminkiem i pieprzem. Połączyć z mąką, rozrobioną z kwaśną śmietaną. Podawać do ziemniaków lub kaszy.
Te przepisy pochodzą z książki Olgi Tokarczuk „Dom dzienny, dom nocny”. Wciąż nie mam odwagi ich wypróbować… zważywszy na to, że kolejni bohaterowie książki po ich spożyciu padają jak muchy…
Tagi: gotowanie, kuchnia, muchomory, potrawy, przepisy