Rachatłukum. Turecki przysmak do kawy i herbaty

Rachatłukum to słodki wyrób cukierniczy charakterystyczny dla wielu lokalnych kuchni, głównie z obszaru Półwyspu Bałkańskiego i Bliskiego Wschodu. Jest to tradycyjny smakołyk, zwykle o smaku owocowym i konsystencji galaretki, wyrabiany ze skrobi pszennej lub mąki ziemniaczanej oraz cukru (taka trochę nasza polska pańska skórka). Zamiast cukru pierwotnie używano miodu, a obecnie często stosuje się wiórki kokosowe. Rachatłukum jest podawany w postaci kostek oprószonych cukrem pudrem.
Dość często rachatłukum nadaje się smak i aromat wodą różaną, wanilią lub miętą. Niektóre przepisy dopuszczają poza tym dodawanie do smaku orzechów włoskich, orzechów laskowych, orzeszków ziemnych, orzeszków pistacjowych, migdałów itp. W zależności od regionu i pory stosuje się też różnego rodzaju owoce: truskawki, wiśnie, cytryny, pomarańcze. Cukier, mączkę ziemniaczaną i wodę gotuje się wraz z orzechami lub owocami przez 1–2 godziny, aż zgęstnieje. Następnie przelewa się do drewnianych tac posypanych mąką ziemniaczaną i zostawia na 24 do 48 godzin, aż ostygnie i uzyska ciągliwą konsystencję. Następnie kroi w drobną kostkę.
Rachatłukum jest dobrze znane fanom „Opowieści z Narnii”. W pierwszej z siedmiu części pt „Lew, czarownica i stara szafa” Edmund prosi Białą Czarownicę o tajemnicze białe kostki. W polskim tłumaczeniu książki Andrzeja Polkowskiego to ptasie mleczko, ale w oryginale czytamy: „What would you like best to eat?” „Turkish Delight, please, your Majesty” said Edmund.

Ja najbardziej lubię rachatłukum z czekoladą 🙂 Co będzie Wam potrzebne?
- 2 jaja (a konkretnie białka),
- 25 ml mleka,
- cytryna,
- kg cukru w kostkach,
- 100 g startej gorzkiej czekolady,
- 125 g mąki kukurydzianej,
- cukier puder (lub kakao).
Białka ubijamy na sztywno i odstawiamy. Do rondla wlewamy 1,5 litra wody, mleko, wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy cukier w kostkach, startą czekoladę i białka. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Jeśli powstanie piana, zbieramy ją łyżką i ponownie doprowadzamy do wrzenia. W oddzielnej misce rozpuszczamy mąkę kukurydzianą w 25 ml wody, a powstałą miksturę wlewamy do masy czekoladowej i mieszamy. Całość przelewamy do prostokątnego naczynia, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w 2-3-centymetrową kostkę. Posypujemy cukrem pudrem (lub kakao… lub jednym i drugim). Smacznego!
Tagi: kuchnia turecka, przepisy kulinarne, słodycze, Turcja