Reggae Rice. Kalafiorowy „ryż” i fasola po jamajsku

Różnorodne wersje tego dania można znaleźć na całych Karaibach. Jamajski ryż z fasolą (ang. rice and peas, z tym że peas jest tu dla zmylenia, ponieważ oznacza fasolę, a nie groszek) rości sobie prawo do bycia daniem narodowym Jamajki.
Wykorzystywaną w tej potrawie bezglutenową wersję ryżu możesz użyć również do innych dań z ryżem. Wystarczy średnia główka kalafiora, z odciętą łodygą i podzielona na różyczki. Do jej rozdrobnienia możesz użyć blendera z odpowiednią końcówką lub tarki. I ryż gotowy! Można jednak użyć zwykłego ryżu np. basmati i ugotować go w mleczku kokosowym z papryczką Scotch Bonnet (jedna z najostrzejszych chilli).
Co dalej?
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 2 ząbki czosnku (posiekane),
- pół łyżeczki ziela angielskiego (mielonego lub rozdrobnionego w moździerzu),
- łyżeczka tymianku,
- pół łyżeczki soli (najlepiej morskiej),
- pół łyżeczki sosu z ostrej papryki,
- puszka czerwonej fasoli,
- pół szklanki cebuli dymki (pokrojonej w kostkę)
Rozgrzej na patelni olej, dodaj czosnek i ziele angielskie i podsmaż minutę. Dodaj przygotowany wcześniej „ryż” z kalafiora, tymianek, sos z ostrej papryki i sól. Podsmażaj około 5 minut, aż kalafior będzie miękki. Dodaj fasolę i cebulę. Podsmaż kolejne 3 minuty.
Prezentowany tutaj przepis pochodzi z książki: „Kuchnia kokosowa. Kompletna książka kucharska”.