Szpinak z ziarnami sezamu po japońsku

Lekko orzechowy smak, jaki nadaje potrawie sos z mielonych ziaren sezamu plus nuta słodyczy wzmocniona słonawym smakiem szpinaku – połączenie idealne! Od kiedy spróbowałam, nie przyrządzam już szpinaku w inny sposób. Do tego naprawdę lekkie i zdrowe. Sosu sezamowego możecie użyć również w połączeniu z fasolą, szparagami czy brokułami.
Wszystko, czego potrzebujecie to:
- 0,5 kg szpinaku,
- 2,5 łyżki prażonych ziaren sezamu,
- 1,5 łyżeczki cukru,
- 1,5 łyżeczki sosu sojowego (najlepiej o obniżonej zawartości sodu),
- szczypta soli
Szpinak przepłucz w zimnej wodzie. Zagotuj wodę w dużym garnku, a kiedy zacznie wrzeć włóż szpinak na około 30 sekund (ewentualnie dłużej, aż liście zwiotczeją). Odsącz szpinak i przepłucz ponownie w zimnej wodzie. Delikatnie odciśnij nadmiar wody i pokrój szpinak na 2,5 centymetrowe kawałki.
Połącz prażone ziarna sezamu z cukrem, sosem sojowym i solą. Dobrze wymieszaj i wyłóż na szpinak.
Ja do tego podałam makaron soba ale sam szpinak również może być podany jako samodzielne danie. Smacznego!
Więcej przepisów z Kraju Kwitnącej Wiśni znajdziesz w książce „Kuchnia japońska”