Szpinak z ziarnami sezamu po japońsku


Szpinak z ziarnami sezamu po japońsku (Fot. Marta El Marakchi © All rights reserved)

Lekko orzechowy smak, jaki nadaje potrawie sos z mielonych ziaren sezamu plus nuta słodyczy wzmocniona słonawym smakiem szpinaku – połączenie idealne! Od kiedy spróbowałam, nie przyrządzam już szpinaku w inny sposób. Do tego naprawdę lekkie i zdrowe. Sosu sezamowego możecie użyć również w połączeniu z fasolą, szparagami czy brokułami.

Wszystko, czego potrzebujecie to:

  • 0,5 kg szpinaku,
  • 2,5 łyżki prażonych ziaren sezamu,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 1,5 łyżeczki sosu sojowego (najlepiej o obniżonej zawartości sodu),
  • szczypta soli

Szpinak przepłucz w zimnej wodzie. Zagotuj wodę w dużym garnku, a kiedy zacznie wrzeć włóż szpinak na około 30 sekund (ewentualnie dłużej, aż liście zwiotczeją). Odsącz szpinak i przepłucz ponownie w zimnej wodzie. Delikatnie odciśnij nadmiar wody i pokrój szpinak na 2,5 centymetrowe kawałki.

Połącz prażone ziarna sezamu z cukrem, sosem sojowym i solą. Dobrze wymieszaj i wyłóż na szpinak.

Ja do tego podałam makaron soba ale sam szpinak również może być podany jako samodzielne danie. Smacznego!

Więcej przepisów z Kraju Kwitnącej Wiśni znajdziesz w książce „Kuchnia japońska”

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *