Tao smaku. Kulinarna podróż po Azji z Jackiem Wanem

„Tao smaku” to 100 wspaniałych przepisów na dania z Chin, Japonii, Wietnamu oraz Tajlandii. Co bardzo istotne, każdą potrawę można z łatwością przygotować ze składników dostępnych w Polsce. Wszystko wzbogacone garścią opowieści i anegdot, a także zdjęć z licznych podróży autora po krajach Azji.
Z tej książki podróżniczo-kucharskiej czytelnik się dowiedzie dlaczego japońska zupa misoshiru jest uznana za jedną z najzdrowszych potraw świata, która nie tylko pozwalała ofiarom wybuchu atomowego w Hiroszimie szybko wyleczyć się z choroby popromiennej, ale którą też doceniają współcześnie Japończycy za jej antyutleniaczowe i antynowotworowe właściwości.
Autor skupił się na czterech kuchniach:
- japońskiej, gdzie nie używa się za dużo przypraw, a każdy składnik potraw zachowuje swój niepowtarzalny smak i wyrazistość
- chińskiej, gdzie najważniejszy jest sos, który stanowi kwintesencję całej potrawy
- wietnamskiej, gdzie – podobnie jak w japońskiej – nie używa się za dużo ziół a cała sztuka polega na tym, aby nie zagłuszyć poszczególnych smaków
- i tajskiej, która jest bardzo zbliżona do chińskiej ale oparta w dużej mierze na rybach i owocach morza
Wszystkie potrawy były wielokrotnie testowane przez autora i ich oryginalne zdjęcia są zamieszczone w książce.
Książka nie do czytania w tramwaju czy na sedesie!!! Najpierw należy przygotować sobie kokosowy creme caramel z trawą cytrynową i dopiero wówczas oddać się w lekturze „Tao smaku”, by potem przenieść „to i owo” do własnej kuchni.
Jacek Wan – znany dziennikarz, podróżnik, reżyser i scenarzysta. Znawca kultury Dalekiego Wschodu. Jego ojciec był Chińczykiem. Sam Jacek przez wiele lat pracował dla japońskiej telewizji i prowadził pierwszą w Polsce japońską restaurację „Tsubame”. Potem wielokrotnie odwiedzał Daleki Wschód, realizując serię ponad 60 programów telewizyjnych, które były emitowane w telewizji Polsat pod wspólnym tytułem „Między Wschodem a Zachodem”.
[buybox-widget category=”book” ean=”9788328012547″]
Tagi: książka, kuchnia azjatycka, przepisy kulinarne