Z Bagiennej Książki Kucharskiej Shreka

- 3 kubki mrożonego groszku
- 1 cebula dymka – część zielona
- ok. 1 l bulionu warzywnego lub z kury
- 1/2 opakowania fety
- groszek ptysiowy
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania: Groszek i dymkę – tylko tę część zieloną – gotuje w bulionie. Odstawiam, wyrzucam cebulę, a groszek z bulionem wkładam do miksera. Dodaję teraz pokrojoną fetę – 1/2 opakowania i miksuje wszystko razem, aż będzie gładka zupa. Doprawiłam pieprzem i solą, natomiast resztę fety pokroiłam w kosteczkę i podałam na talerz razem z groszkiem ptysiowym. Zupa jest niesamowicie zielona, wiosenna i bardzo szybko się ją robi. A na deser proponuję sałatkę błotną. Świeże pieczarki (umyte i oczyszczone) oraz kawałek żółtego sera trzemy na tarce na wióry. Proporcje wedle uznania i apetytu. Do całości dodajemy majonez i mieszamy, do uzyskania błotnej mamei. Sałatka trochę ciężkostrawna (jak to grzyby, szczególnie surowe). Proponuję więc nie jeść przed samym snem. Smacznego! Następnym razem podam przepis na dwie ulubione potrawy Shreka – szczura błotnego oraz potrawkę z oczu. A Wy znacie jakieś inne błotne i bagienne potrawy?
Tagi: gotowanie, kuchnia, przepisy kulinarne, sałatka błotna, zupa bagienna